Vanligt bredband eller mobilt bredband?

Bör du välja ett bredband via kontakten i väggen eller mobilt bredband?

Är införandet av mobilt bredband dödsstöten för det traditionella bredbandet? Både mobila bredband och bredbamd via telefonjacket erbjuder samma service. Men var sort har sina för- och nackdelar, som vi härunder går in på i detalj.

Mobilt Bredband: Fördelar
Mobilt bredband erbjuder precis det namnet antyder: bärbarhet. Detta underlättar för anvämdarem som är i farten. Det ska jämföras med det fasta nätet som inte ger mobilitet över huvud taget och där man altlid behöver vara nära sin kontakt eller sin router.

Bör du välja ett bredbamd via kontakten i väggen eller mobilt bredband?Hastighet är också synonymt med mobila bredbandsprodukter. Hastigheter på över 10 Mbit per sekund har blivit upptäckt hos mobila bredbadn och man kommer därför ganska snabbt upp i hastigheter som kan mäta sig med fasta bredband.

Täckning för mobilt bredband i Sverige är på frammarsch och har blivit mycket bättre i förhållande till tidigare, vilket betyder kortare nedladdningstid och snabbare anslutningar. Vi har faktiskt fått 4G licens i Sverige.

Mobilt Bredband: Nackdelar
I Sverige är utgifterna till både mobilt och fast bredband omkring samma belopp – SEK 2-300,- per månad. Fördelen av mobilitet är dock kraftigt reducerad på grund av en viss omständighet; att mobilt bredband enbart erbjuds med begränsad användarnivå. Detta kan visa sig bli mycket dyrt över tid, om du laddar ner mycket data. I förhållande till detta har fastnätspaket inställningar som inkluderar obegränsat användande.

Bredband: Den avgörande faktorn
I slutändan beror ditt beslut om mobilt bredband eller kabeluppkopling helt på hur stort ditt genomsnittliga månadsanvändande kommer vara, och till slut prisfrågan. Om ditt användande är måttligt och passar bra med ett mobilt bredbands paketlösning, satsa på det. Om du använder internet mer än så, välj en fastnätsuppkoppling, eftersom det kommer spara dig pengar.

Bredband: Vilka leverantörer? Vilka lösningar?
Du har slutgiltligen bestämt dig för att satsa på mobilt bredband. Nästa fråga är vilken leverantör du borde välja?

Det kan vara ganska förvirrande vid första ögonkastet, när du möts av alla tillgängliga möjligheter. Det är värt att göra metodisk undersökning online, för att hitta det paket som pasar dina behov bäst. Här på BredbandsGuiden jämför vi bredband från olka leverantörer och försöker kontrollera att upplysingnarna är uppdaterade. Det är också en bra ide att besöka de olika leverantörernas hemsidor för att få en klar bild av vilka paket som kommer med erbjudande nu. Du kan börja med att se våras jämförelse av bredband.

Många i branschen anser att mobilt bredband redan har vunnit kriget mot fastnätsuppkopplingar. Innan de mobila bredbandsleverantörerna börjar erbjuda obegränsat användande i större omfång än idag, har fastnätsbredband kommit för att stanna.

Även om det i grund och botten erbjuds samma service så tilltalar hhv. mobilt- och fastnätsbredband två olika typer av konsumenter. Båda möjligheterna har fördelar och nackdelar. Konsumenten bör förstå sitt egna behov samt de funktioner bägge varianterna erbjuder, allt för att kunna välja den variant som bäst passar hans eller hennes behov.

This entry was posted in bredband and tagged , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Vanligt bredband eller mobilt bredband?

 1. Mange says:

  Det finns andra omständigheter som är motsatta än de ovan. Jag bor 3km från centrum på en stor ort i Skåne. Däremot så måste de har dragit koppartråden lite lustigt eftersom jag har 5060 meter till stationen. Detta gör att jag inte kan få mer än 2Mbit/s via ADSL. Eftersom jag bor i en klunga hus med mestadels pensionärer så finns det inga utsikter att få stadsnät via fiber.
  Här kommer mobilt bredband att bli en både snabbare och billigare lösning. Snabbare eftersom ALLT är snabbare än de 2Mbit jag har idag och billigare för att alternativet är att dra in fiber och ta hela kostnaden för detta vilket inte är ett alternativ.
  Så… Mobilt bredband är inte alltid så kass – även om man inte vill vara mobil och fast man kan få fast bredband…
  Just sayin’

 2. rickard says:

  Man kan ju köra bredband via satellit det är ju 100% täckning
  pris från 195kr/mån hastigheter på 20mbit ner 6 mbit upp

 3. Anders Hagman says:

  Mobilt bredband är inte transparent och erbjuder inte samma tjänster som trådat bredband. Telia har t ex inte öppet för inkommande trafik på port 25.